Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün taneçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak akva, esnek ve okşayıcı bir mimarida olmalı, leziz bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlayacak katıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf safi katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok yüce oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en iyi purolar olarak nitelendirilseler de biriyi uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en ilgi etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğru bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. cemi saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve dâhilime anık gerçekleşmek dâhilindir. Yayımcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde dâhililen bir puro mefkûre nem değerlerinde dâhililiyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine nazaran oldukça müsait ve dâhililebilir en şahane değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken gayrı bir zat bu nem değerinin puroya günah edilen bir paha olduğunu ve asla dâhililmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem ayrımı beyninde gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değustalıkimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değustalıktirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, esrar azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, dâhilimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna devran ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimesne en iyi paha bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah öz vasati 6 ay içerisinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tevdi üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı dâhilin muayyen bir devran içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca aşkın alev değustalıkimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri kurmak dâhilin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu paha iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek düzlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz yüce nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile omuz omuza tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en iyi alternatif olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Gece gün yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde yüce nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak durağan bir nem değeri sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.